Koop een WAD fles

8. De Noordwester

8. De Noordwester

Beeld door Calluna Denkers

Leidingen netwerk

Een veilige en betrouwbare drinkwatervoorziening is de verantwoordelijkheid van de drinkwaterbedrijven. Dat is niet altijd even makkelijk omdat de vraag naar drinkwater blijft stijgen. De huidige drinkwaterconsumptie op Vlieland is zo’n 217.000 m3 drinkwater per jaar. Om al dat water naar alle kranen te krijgen, ligt er een uitgebreid leidingnetwerk van het Vuurboetsduin naar alle kranen op het eiland.

Er zijn drie soorten leidingen. De transportleidingen (1) lopen van de waterwingebieden naar de opslag bovenop de duin. De hoofdleidingen (2) verbinden de wateropslag weer met de gebruiker tot in de straat. Deze leidingen zijn vaak minder dik dan de transportleidingen. De aansluitingen (3) zijn dan weer de verbindingsleidingen die de huizen aansluiten op de hoofdleiding.

Wat kun je hier doen?

Uit het watertappunt komt WAD water. WAD (Water Achter de Duinen) water is normaal, maar tegelijk ook bijzonder. Het WAD water is een product van de waterkringloop die continu plaatsvindt. Het water viel dertig jaar geleden op het eiland, waarna het door Vitens opgepompt, gefilterd en verdeeld werd. Door velen bestempeld als het lekkerste kraanwater van Nederland. Proef maar!

Koop een WAD fles en steun Waterroute Vlieland

Met de aankoop van een WAD fles kan je zelf thuis en onderweg de waarde van water blijven beleven. De opbrengst van de flessen wordt gebruikt voor het onderhoud van de Waterroute.

Meer locaties