5. Grondwatermeter

5. Grondwatermeter

Beeld door Calluna Denkers

Unieke filters, unieke smaken

Wanneer de regendruppels het Vlielandse zand raken, beginnen ze aan een reis van zo’n 30 jaar. Deze reis gaat met een gemiddelde snelheid van één meter per jaar. Het water zakt door vele verschillende grondlagen die allemaal andere filterende eigenschappen hebben. Sommige zijn koolstofrijk die vervuiling kunnen opnemen, andere voegen kalk en andere mineralen toe. Deze specifieke combinatie van grondlagen is uniek voor Vlieland en daarmee bepalend voor de kwaliteit en smaak van het WAD water. Op ongeveer 30 meter diepte bevindt zich de zoetwaterbel waar het heerlijke Vlielandse water vandaan opgepompt wordt door Vitens.

De 30 jarige cyclus van Vlieland

Doordat het WAD water van ongeveer 30 meter diep wordt opgepompt en het water ongeveer één meter per jaar zakt door de grondlagen, is de Vlielandse waterkringloop een soort zandloper van 30 jaar. Het water waar 30 jaar geleden op geschaatst werd is het drinkwater van nu. En zo zal al het water dat nu op het eiland valt het drinkwater over 30 jaar zijn. De waterkringloop vormt zo een letterlijke verbinding door de tijd heen tussen de verschillende generaties van de Vlielandse gemeenschap.

Wat kun je hier doen?

Door water in de emmer te pompen en deze te legen in de trechter op de installatie zie je precies wat er onder je voeten gebeurd. Het water zakt langzaam door de zandlagen heen en stroomt uiteindelijk terug de grond in om opnieuw aan haar reis naar de zoetwaterbel te beginnen. Als uitdaging kun je timen hoe lang je er over doet om de emmer helemaal vol te pompen.

Koop een WAD fles en steun Waterroute Vlieland

Met de aankoop van een WAD fles kan je zelf thuis en onderweg de waarde van water blijven beleven. De opbrengst van de flessen wordt gebruikt voor het onderhoud van de Waterroute.

Meer locaties