2. Waterzuivering
Beeld door Calluna Denkers
Zo werkt waterzuivering
Wanneer het kraanwater bij iedereen thuis gebruikt is, komt het via de riolering in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) terecht. Deze staat hier op Vlieland meteen aan de overkant van de weg en verwerkt ongeveer 200.000 m3 (80 olympische zwembaden) afvalwater per jaar.
Daar wordt eerst het (1) grof vuil eruit gefilterd met een rooster. Daarna komt het water in een (2) voorbezink en (3) beluchtingstank terecht. In de tank zakt het slib naar de bodem en ‘eten’ bacteriën het afvalwater als het ware schoon. Het water gaat daarna door naar de (4) nabezinktank waar de ‘volgevreten’ bacteriën naar de bodem zakken vanwaar ze weer terug gaan naar de beluchtingstank. Het slib wordt eens in de zoveel tijd afgevoerd en aan de wal vergist tot biogas en de rest wordt verbrandt. Het water dat uit de RWZI komt is nu zo schoon dat het zo de Waddenzee weer in kan.
Wat kan je hier doen?
Pomp met de zwengelpomp het waterzuivering bassin vol. Ga nu alleen of met z’n tweeën achter de spiraalpompen staan. Start een timer en pomp binnen één minuut zoveel mogelijk ‘gezuiverd’ water over de ‘dijk’ terug de ‘Waddenzee bak’ in. Wie na de minuut het meeste water in de ‘Waddenzee bak‘ heeft, heeft gewonnen!
Koop een WAD fles en steun Waterroute Vlieland
Met de aankoop van een WAD fles kan je zelf thuis en onderweg de waarde van water blijven beleven. De opbrengst van de flessen wordt gebruikt voor het onderhoud van de Waterroute.
Meer locaties
1. VVV
Ontdek de Waterkringloop
2. Waterzuivering
Zuivering afvalwater en terug de Waddenzee in
3. Jachthaven
Reductie van kraanwater gebruik
4. Flidunen & Trimbaan
Kraanwater als drinkwater
5. Grondwatermeter
Infiltratie en opslag: regenwater zakt door zandlagen en wordt gefilterd
6. Lange Paal
Condensatie en regen: vorming van wolken en neerslag op het eiland
7. Vuurboetsduin
Oppompen: van simpel water uit de zoetwaterbel naar WAD water
8. De Noordwester
Distributie: van het hoogste duin naar ieders kraan