7. Vuurboetsduin

7. Vuurboetsduin

Beeld door Calluna Denkers

Oppompen en de creatie van WAD water

Onder Vlieland zit een zoetwaterbel waaruit Vitens zo’n 217.000 m3 (87 olympische zwembaden) water oppompt per jaar. Het water wordt vervolgens gefilterd met nanofilters en is het heerlijke Vlielands drinkwater geworden. Hierna wordt het tijdelijk opgeslagen in de waterkelders boven op het Vuurboetsduin.

Doordat het gebouw en de kelders boven op het Vuurboetsduin gebouwd zijn, liggen ze in werkelijkheid ongeveer 30 meter boven zeeniveau. Dat is net zo hoog als andere watertorens in Nederland. Door het hoogteverschil tussen opslag en gebruikers, ontstaat er door de zwaartekracht vanzelf waterdruk. Zonder daarvoor te hoeven pompen komt het water dus uit de kraan. Op deze manier kan Vitens het Vuurboetsduin gebruiken om een flinke buffer op te bouwen zodat er altijd genoeg water voor handen is.

Wat kun je hier doen?

Deze installatie zorgt voor grondwater voor de naastgelegen moestuinen. Als Waterroute-gebruiker kan je de tuinders helpen door je eens goed in te spannen. Begin met het volpompen van het beneden reservoir met de zwengelpomp. Daarna kan je zoveel mogelijk grondwater met de touwpomp uit het reservoir naar boven pompen. Wanneer er een flinke straal uit de overloop buis komt, is de watertoren vol. Zorg uiteraard dat je niet meer pompt dan nodig is.

Door 500 liter naar drie meter hoogte in de watertoren te pompen ontstaat hoogteverschil tussen opslag en gebruikers en dus waterdruk. Namens de Vlielandse tuinders: bedankt!

Koop een WAD fles en steun Waterroute Vlieland

Met de aankoop van een WAD fles kan je zelf thuis en onderweg de waarde van water blijven beleven. De opbrengst van de flessen wordt gebruikt voor het onderhoud van de Waterroute.

Meer locaties