6. Lange Paal

6. Lange Paal

Beeld door Calluna Denkers

Condensatie en regen

Nadat water uit zee verdampt, zweeft het als onzichtbare gasvormige watermoleculen door de lucht. Wanneer de lucht afkoelt willen de watermoleculen condenseren (neerslaan) en zoeken ze stof- en roetdeeltjes als condensatiekernen om druppeltjes omheen te vormen. Uiteindelijk ontstaan hier wolken uit. Wanneer deze minuscule druppeltjes samenklonteren, ontstaan grotere druppels en op een bepaald punt worden deze te zwaar om nog vrij te zweven en dalen ze neer. In de val klonteren ze verder samen en worden het regendruppels die steeds sneller vallen tot ze de grond raken. Daar start de 30-jarige reis naar de zoetwaterbel.

Wat kun je hier doen?

Het gaas van de installatie werkt - onder de juiste omstandigheden - als condensatiekern voor rondzwevende minuscule waterdruppeltjes. Water uit de lucht slaat neer op het gaas en vormt steeds grotere druppels die wanneer ze te zwaar worden om te blijven hangen naar beneden beginnen te lopen en in de goot terecht komen.

Deze installatie kan je ook gebruiken door de goot vol te pompen met eerder gevallen regenwater (grondwater) en een eigen bootjesrace in de goot te organiseren. Geniet van de avonturen en kijk hoe je schip aan het einde de goot uit kukelt.

Koop een WAD fles en steun Waterroute Vlieland

Met de aankoop van een WAD fles kan je zelf thuis en onderweg de waarde van water blijven beleven. De opbrengst van de flessen wordt gebruikt voor het onderhoud van de Waterroute.

Meer locaties